Не добавляй годы к своей жизни, 

- добавь жизнь к своим годам!
Новости

Шкільна баскетбольна ліга Харкова: вихід на новий рівень.

У Харкові відгомоніло грандіозне баскетбольне свято – фінал Шкільної баскетбольної ліги. Цього навчального року її було проведено у трьох вікових категоріях: старші юнаки (9-11 класи), середні юнаки (8кл. і молодші) і  дівчата. Серед них не встановлювали обмежень у віці, тобто категорія була 11 клас і молодші. Усього у проекті було задіяно 365 команд. З них 95 дівочих. Змагання розпочалися наприкінці жовтня і 12 травня у Палаці спорту Локомотив провели фінальну частину. Досвідом ділиться організатор Шкільної баскетбольної ліги Харкова, віце-президент харківської обласної федерації баскетболу і головний тренер БК Політехнік Валентин Кулібаба.
 
- Перший етап Ліги – це міжшкільні змагання. Другий етап – це першість районів. У Харкові 9 районів, ми у кожному з них визначили чемпіонів. Усіх призерів у дев’яти районах по трьох категоріях – 81 команду у квітні ми нагородили Кубками, медалями і грамотами. Визначили у кожному районі у кожній категорії найкращих гравців, вони отримали призи і новеньку форму. І провели товариський матч між найкращими гравцями і переможцями минулого сезону. Старші зіграли з гравцями Суперліги мішаними складами. Але це було місяць тому. А зараз вже чемпіони районів грали між собою. Для цього розподілили на дві підгрупи 5 і 4 команди. Потім провели півфінали і фінал. У юнаків, дівчат і старших юнаків. Для переможців ми замовили спеціальні Кубки. Один з них дерев’яний заввишки 75 см, для молодших, металевий – для старших.
 
Дівчата змагалися вперше, тому для них ми ще не робили перехідний Кубок. В основі цього Кубка 10 граней. 9 граней – це райони, на них викарбовано чемпіонів районів, а 10 грань – це чемпіон міста. Минулого і цього сезону. Першого вересня ми приїдемо до шкіл, чиї команди здобули ці трофеї, на той час вже підпишемо Кубки і обом школам вручимо ці Кубки, вони стоятимуть у холі на почесному місці – це прийнято на рівні міського голови і начальника Департаменту управління освіти. Це буде обов’язково зроблено і наші спонсори приїдуть, вручать Кубки на День знань і таким чином підтвердять їх чемпіонство. Ось такий у нас план, залишається дочекатися вересня. Додам, що найкращі гравці в усіх категоріях, хлопці і дівчата, отримали призи: сумка, м’яч, костюм, форма, бейсболка – у сумці лежав такий набір. Ігри були напрочуд безкомпромісні. У хлопців боротьба тривала до останньої секунди.
 
Заммера прийшов на гру, подивився, зібрався піти, але його так захопила гра, що він вболівав так емоційно, завівся. Дуже сподобалося дійство спонсорам, з’явилися нові спонсори. Наприклад, Олексій Печеров, вихованець нашого баскетболу, він жив раніше в індустріальному районі і вирішив наступного року стати спонсором цього району, тобто першість району, усі медалі, грамоти, форма – він допоможе матеріально. 16 командам подарували форму. 4 команди від Харкова, які їдуть до Києва на фінал Шкільної баскетбольної ліги 3х3, поїдуть коштом Шкільної баскетбольної ліги Харкова. Насправді, отримав дуже велику насолоду від цього проекту.
 
 
Тренери теж сильно задоволені і ми наступного року хочемо розширюватися. Більше того, минулого року перед початком сезону 200 дітей учасників шкільної ліги поїхали у спортивний табір. На Новий Рік шкільна баскетбольна ліга влаштувала баскетбольне свято. І діточок, які ще не грають у шкільній лізі, ми поздоровляли з Новим Роком, 150 дітей нагородили подарунками.
 
Баскетбольний рух серед дітей у Харкові розквітає. Ну уявіть, 95 команд дівчат, та в Україні, ви мене вибачте, стільки не змагається. А які баталії були, які ігри! Якщо хлопці з’являлися на цих іграх, то у дівчат кураж з’являвся – тільки б виграти, тільки б хлопцям сподобатися. Рівень порівняно з минулим роком значно зріс. Небо і Земля. Тому ми будемо далі рухати цей проект вперед. Хто хоче – нехай приєднуються.
 
У нас була мрія відправити найкращого гравця на матч Ліги чемпіонів, але ми вирішили трохи відтермінувати, бо потрібна віза, дозвіл батька, а він з дитиною не живе, але ми цю ідею не відкидаємо, тим більше, що спонсори готові профінансувати. Цього року з’явилося ще три спонсори, які хочуть наступного року долучитися до Шкільної ліги. Вони сиділи на цьому фіналі, подивилися як усе ми робимо для дітей, отримали неймовірні враження.
 
І це для них коштує недорого для них, копійки, між нами кажучи – ввечері в ресторан не сходять, а віддадуть дітям. Вони були у захваті.
- Ви проводили фінал Шкільної ліги у надсучасному залі – палаці спорту "Локомотив". Як вдалося провести свято у ньому?
- Стоїть питання у тому, що наступного року ми (БК Політехнік – ред.) хочемо грати у цьому залі. Є ряд технічних моментів, які мають свою специфіку. Ми, образно кажучи, провели генеральну репетицію – фінальні змагання Шкільної ліги. Зробили розмітку, подивилися, як працює табло, у нас дуже багато є питань з цього приводу, які протягом літа ми маємо вирішити. Ми з ними домовляємося. Слава Богу, ФБУ йде нам назустріч, ми маємо визначити дати проведення домашніх ігор. І ми з ними ведемо достатньо успішні перемовини щодо того, що наступний сезон гратимемо у Локомотиві. Додам, що того ж дня, коли ми проводили фінали Шкільної баскетбольної Ліги 5х5, ми провели нагородження 120 команд шкільної ліги 3х3, ще провели конкурс черлідинга, і власне апофеоз – фінальні ігри.
  
city.kharkov.ua
fbu.ua