Не добавляй годы к своей жизни, 

- добавь жизнь к своим годам!
Новости

ПРИЗОВІ В Європі: скільки коштує титул у провідних національних лігax

Здобути титул після виснажливого 10-місячного сезону є кінцевою метою більшості баскетболістів Європи. Але це також приємний спосіб заробити додаткові гроші для своїх команд.

BasketNews дослідив 9 найкращих національних ліг Європи та трофеї, які отримують їхні чемпіони.

Розмір бонусів варіюється від змагань до змагань. Лише кілька ліг мають бонус за чемпіонство, тому як в більшості випадків ліга рівномірно винагороджує команди коштами, які отримані від телевізійних угод і спонсорства.

Іспанська баскетбольна ліга є безумовно найприбутковішою в Європі.

З 2015 року АСВ подвоїла свій дохід, який різко зріс до понад 30 мільйонів євро. Це також значно вплинуло на розподіл доходів між усіма командами іспанської ліги.

Переможці чемпіонату Іспанії отримують трохи вищий відсоток доходу, ніж інші команди, який становить близько 900 тисяч євро (призовий фонд і частка доходу разом).

Найбільша частина доходу в Іспанії надходить від телевізійних прав. За даними 2playbook.com, у сезоні 2019-2020 років загальний дохід від телебачення сягнув 13,1 млн євро проти 4,5 млн євро в сезоні 2014-15.

Грецька баскетбольна ліга також має велику телевізійну угоду з державним телебаченням ERT. У Греції бонуси виплачуються на основі підсумкової позиції в лізі та телевізійних рейтингів.

Найкращі грецькі команди, Олімпіакос Пірей і Афіни Панатинаїкос, отримують до 1 мільйона євро. Інші отримують близько 500 тисяч євро і менше. Бонус за титул — близько 100 тисяч євро

У Туреччині всі команди отримують свою частку на основі підсумкового рейтингу сезону. Переможці турецької ліги отримують приблизно 400 тисяч євро за весь сезон.

Для порівняння, одинадцять команд литовської баскетбольної ліги в цьому сезоні розподілили рекордний пул бонусів у розмірі 554,5 тисячі євро на основі класифікації в турнірній таблиці та кількості перемог. Новоспечений чемпіон LKL Ритас Вільнюс отримав 76,5 тис. євро.

Команди плей-офф ізраїльської ліги отримують бонус на основі їхнього остаточного рейтингу, від 110 тисяч євро за перше місце до 35 тисяч євро за 6-8 місця.

Але незалежно від позиції в турнірній таблиці кожна з дванадцяти команд Ліги переможців отримує 600 тисяч євро. Ліга переможців отримала понад 10 мільйонів євро у вигляді спонсорства та телевізійних прав.

Половина головних національних ліг, включаючи Німеччину, Італію, Францію та Адріатичну лігу, не мають додаткового фінансового стимулу. Німецька та італійська ліги мають рівномірно розподілений банк між усіма командами.

Наприклад, німецькі клуби отримують близько 250 тисяч євро кожен (18 команд). Італійські команди отримують вдвічі менше доходу, ніж німецькі (до 125 тисяч євро на 16 команд).

Адріатична та французька ліги не роздають бонуси та не розподіляють доходи між учасниками.