Не добавляй годы к своей жизни, 

- добавь жизнь к своим годам!
Новости

Виповнилося 40 років, як наша команда "Будівельник"(Харків) стала чемпіоном СРСР по баскетболу серед команд 1 ліги!

Сорок років тому, з 1 по 8 березня 1983 року, в спорткомплексі Харківського Державного Університета "Вища школа" (який в березні 2022 року через повномасштабне вторгнення рф, був зруйнований), так він тоді називався, це зараз він відомий як спорткомплекс ХНУ "Каразінський", пройшов заключний тур 50 -го , ювілейного чемпіонату СРСР з баскетболу серед команд 1 ліги. На університетському майданчику зібралась краща 8-ка команд з тодішних республік - Естонія, Латвія, рф, Киргізія, Казахстан та УкраЇна. У нагальному порядку до цього туру наші як , кажуть зараз, спонсори ДСК - 2 добудововали роздягальні, душеві, приводили до ладу покриття на баскетбольному майданчику. Тоді було справжне свято баскетболу, як ми його розуміли. В командах "Калев"(Талін) , СКА (Алма-Ата) були майбутні Олімпійські чемпіони Сеулу 1988р, та чемпіони Світу Тіїт Сок, Хейно Енден, Валерій Тіхоненко. Багато було потужних гравців, які в складах юнацьких збірних СРСР перемогали, та були призерами на Європейських чемпіонатах. Кому буде цікаво,можете подивитися склади команд. Одним з тренерів СКА (Алма - Ата) був Олег Кім, батько голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма. Були дуже цікаві та драматичні ігри, чого варта гра зі Алма - Атою, коли Валерій Тіхоненко закинув нам 69 очок, але ми все одно перемогли. Потім була гра з командою Новосибірська, де ми перемогали більш 30 очок і трохи не втратили перемогу наприкінці матчу. Багато чого стерлося з памяті, але була ПЕРЕМОГА. "Будівельник"(Харків), УКРАЇНСЬКИЙ КЛУБ став чемпіоном СРСР. Але святкувати було зарано. Федерація баскетболу СРСР всупереч всім спортивним положенням призначає перехідний турнір, в якому має приймати участь ЧЕМПІОН змагань???. Як так має бути??? Хлопці весь сезон йшли до цієї мети, досягли її, а потім вам кажуть, треба поїхати і грати перехідний турнір. 2-е місце, 3 -е , так це можливо, але не ЧЕМПІОН. На перехідному турнірі наша команда перемогла команду з Куйбишева на чолі з самим високорослим гравцем СРСР Олександром Сізоненко (2,37), та програла всі інші матчі, бо вже не було не мотивації, не натхнення, ніякого запалу, щоб комусь, щось доводити. Так, нажаль Харків не потрапив у вищу лігу вітчизняного баскетболу, хоча для цього все зробив. 
Дуже пишаюсь тим що, був у складі нашої команди і став чемпіоном. Хочу подякувати всім своїм партнерам по команді за те що ми зробили тоді в 1983 році.
Нажаль час спливає і багатьох вже нема серед нас - головного тренера Фелікса Михайловича Маргуліса, тренера Миколи Михайловича Зіновьєва, гравців - Василя Фоміна, Генадія Лозгачова, але є  ПАМЯТЬ.

 
Євгеній Петров
Заслужений тренер України

                                                                                                                            "БУДІВЕЛЬНИК"(Харків) - ЧЕМПІОН СРСР 1983 року
це фото трохи пізніше, але всі гравці з чемпіонського складу на місті - верхній ряд зліва направо Василь Фомін, Євгеній Петров, Дмитро Білошапка, Віктор Осіпов,Генадій Лозгачов,Констянтин Безводський, головний тренер Фелікс Маргуліс, тренер Микола Зіновьєв
нижній рядзліва направо Олександр Іванов, Вадим Міненков, Сергій Останін,Павло Поветкін, капітан команди Віктор Кофанов, водій автобуса Іван Данилович, Сергій Кішишян, Володимир Чурсін, не вистачає тільки Валерія Сиротюка.